Üdülés Monfalcone, Olaszország és Velence

1. A borozó mellett: Monfalcone belvárosa, egy impozáns és hangulatos kisvároska, ahol még a borozók kínálatából a Tokaji Aszú sem hiányzott. Közelében található Monfalcone piaca, mely minden szerdán várja az érdeklődőket (helyieket és turistákat egyaránt). Az alkudozás kötelező! A hangulatot a templomok és kikötők sokasága tetézi.

2. Monfalcone kacsák: A tengeri kikötő látképét teszi látványosabbá a helyi kacsa család délutáni sziesztája.

3. Vitorlások: Megérkezés a Monfalcone-i kikötőbe. Szebbnél szebb hajók és yacht-ok sora

4. A vár, restaurálás alatt: Monfalcone-i vár. A vár egy egészen közeli dombon áll, és a dobról lenézve felejthetetlen kilátás nyílik a városra, a kikötőre, sőt még a távolban elterülő öbölre is. Az átlag turista számára rejtett szépség, hisz a dombra egy hosszú és lejtős út vezet egy a vár alatt elterülő erdőn keresztül, ebben az esetben a kirándulni imádok előnyben vannak.

5. Olasz cica, egérre lesne?: Nem ritka látvány az olasz kisvárosokban a "kobór" macska. Mint ismeretes az olaszok szereik a macskákat (megenni), de a tapasztalatok ennek teljesen ellentmondanak, manapság szinte ugyanolyan tisztelet övezi a macskákat, mint az ókori Egyiptomban (szerencsére még addig nem jutottak az olaszok, hogy szobrokat is emeljenek tiszteletükre).

6. A fürdőkádunk: Első látásra az ember azt hinné, hogy a Balaton mellett tölti szabadságát, de mégsem olyan mint a Balaton, hiszen Tihany helyett Trieste van a túl parton. Ha véletlenül vizet nyel az ember fia-lánya, akkor kellemetlen meglepetésben lehet része, hisz a víz itt a legjobb indulattal sem mondható édesvizűnek...az élővilágról nem is beszélve: már a sekély part közelében rengeteg rája, kisebb-nagyobb rákok (kagylóval és anélkül is), és a rossznyelvek szerint medúzák is hemzsegtek, bár utóbbival szerencsére nem sikerült személyesen találkozni.

7. Mini Cica: Egyes előbb már említett (5.kép) cicáknak elég jó ízlésük van, ugyanis kipécézték maguknak a legjobb, legmárkásabb kocsikat ami a környéken felelhető és annak árnyékába húzodva élvezték a kora délelőtti szieszta örömeit.

8. A vonat: Irigykedve néztük a vasútállomásról kiinduló vonatot: "Bezzeg Magyarországon nincsenek ilyen jó vonatok", utóbb kiderült, hogy nem csak a külsejükkel vannak elmaradva a MÁV vonatai (tisztelet a kivételnek, amivel még életemben nem találkoztam, de ha valaki lát egy tiszta, rendes vonatot akkor szóljon), belülről is rendezett és tiszta, kultúrált. A zsúfoltságnak legkisebb jele sincs. Belül a meleg időben légkondival, mondhatnai "Ave 21.század vasútja!"

9. Kilátás a vonatból Velence felé tartva. Azért Olaszországban sem ismeretlen fogalom a forgalmi dugó.

10. A fő híd (tájékozódásunk központja): "A Sóhajok hídja", közel a Velence-i vasútpályaudvarhoz, talán az egyetlen híd egész Velencében, mely egyikre sem hasonlított, így ha el is tévedtünk akkor elég volt ezt a hidat keresni, és minden mást megtaláltunk (kivéve a Szent Márk teret, nagy sajnálatomra.).

11. Pályaudvar Velencében: "A sóhajok hídjáról" /lásd. 10.kép/, mellette egy monumentális templom (zárójelben jegyzem meg, hogy Velence tele van templomokkal, sőt ha úgy vesszük egész Itália)

12. Templom belülről, Velencében: Az egyik legszebb templom belső, amit valaha láttam életemben. Mivel elvileg fényképezni tilos (ennek ellenére mindenki fényképezik) ezért csak lopva lehetett megörökíteni a csodát.

13. Ez is szűk utca: Akárcsak az igazi olasz pasta (ejtsd: paszta = tészta) nem az igazi olívabogyó és paradicsomszósz nélkül úgy Velence sem lenne az igazi a lagúnái nélkül...

14. Gondola-tban: Ha valaki azt mondja egy másiknak, hogy asszociáljon arra a 2 szóra: Velence-lagúna, a válaszadó 10-ből 9 esetben biztos rávágná: gondola-gondolás-"o sole mio" és milyen igaza lenne (kivétel az o sole mio-t, egyetlen gondolást nem láttam, aki ezt a dalt énekelte volna, ez valami turista csalogató reklámfogás lehetett még a kezdetek kezdetén).

15. Cica se hagyja ki: Ha folytatjuk az imént elkezdett asszociációs játékot, akkor Velencére azt is mondhatná bárki, akit kérdezünk: "Ha Velence, akkor Velence-i karnevál". Bár augusztus elején már nem aktuális téma, majd csak februárba lesz ismét az, mégis a karnevál hangulata átragad a nyári időszakra is. Egymás hegyén - hátán vannak az álarcokat, maszkokat árusító boltok, sőt találkoztam egy "Do yourself your mask" boltal is.

16. Autóbuszok az állomás épületéről: Aki azt hiszi, hogy Velencében csak gyalog és a vízen pedig hajon lehet közlekedni, az nagyon nagyot téved. Jó példa erre a Velence külvárosában található Buszpályaudvar, bár igaz, hogy csak a külvárosban jár busz...

17. Mozdulatlan néni: Aki elégedetlen a munkájával az csak gondoljon nyugodtan erre, a Velence belvárosában álló, élőszoborra. Nem egy leányálom egész nap mozdulatlanul állni, miközben a turisták egész nap fényképeznek, mint városi látványosság.

18. Jurrasic Shop: Aki látta a Jurrasic Park című filmet, annak érdemes betérni ebbe a "múzeumba", ahol meg is lehet vásárolni az őskövületeket, ha van az embernek pénze rá. Az árak az 1-2 eurótól a több száz euróig is terjedhetnek. Persze nem csak őskövületek láthatók itt, hanem kipreparált tücskök-bogarak-skorpiók-lepkék (még Brazilliából is).

© 2006 Albumom.com - Utazás, Képek. Minden jog fenntartva. Albumom.com Felhasználási feltételei és Adatvédelmi szabályzata
Médiaajánlat - Reklámozzon az albumom.com-on.